Direct contact 06 - 49 93 99 73

Zindelijkheidstraining

Natuurlijk wil je jouw pup zo snel mogelijk zindelijk hebben. Behalve dat het niet leuk is je houten vloer of vloerbedekking te laten bederven, is het onhygiënisch en levert onzindelijk gedrag irritaties op. Wanneer de pup net bij jou in huis is, begrijpt hij niet dat plassen in huis onwenselijk is. Hij gaat hier dan ook de eerste tijd vrolijk mee door ook al zet je hem een paar keer per dag buiten.

Het is belangrijk de eerste tijd een schema aan te houden met de pup. Op een aantal momenten van de dag weet je zeker dat hij z’n behoefte moet doen. Breng de pup daarom na ieder slaapje, na het spelen en na het eten naar buiten. Dit zijn momenten waarop je in ieder geval naar buiten moet. Maar ook tussendoor zal de pup iets moeten doen. Het is aan te raden om de pup buiten de genoemde momenten de eerste twee weken minstens ieder uur uit te laten. Dat lijkt heel veel, maar op die manier voorkom je heel veel plasjes in huis. Hoe minder jouw puppy de kans heeft binnenshuis iets te doen, hoe sneller hij snapt dat hij het buiten moet doen.

Straf de pup nooit wanneer hij binnen iets doet. Hij snapt immers nog niet dat dit niet de bedoeling is. Z’n neus door het plasje halen of slaan met een krant beschadigd enkel en alleen zijn vertrouwen in jouw als baas. Wanneer de pup gestraft wordt voor het doen van een plasje in huis, zal hij bij hoge nood eerder stiekem onder de tafel een plasje doen uit angst voor de aankomende straf. Je leert een pup niet zijn plas op te houden door straf. Wanneer je je pup op heterdaad betrapt, kan je hem direct optillen en hem buiten op de gewenste plek neerzetten. Doordat de pup wordt opgetild, krijgt hij een plasrem. Dit is een natuurlijke reactie, waardoor de moederhond bij gevaar haar pups snel kan verplaatsen, zonder dat ze een reukspoor achterlaten.

Beloon je pup met een vrolijke stem als hij buiten iets doet. Hij snapt door jouw beloning en aanmoediging dat buiten zijn behoefte doen wel wenselijk is.

 

Na twee weken kan je het uitlaatschema naar iedere anderhalf uur aanpassen. En verleng daarna per week de tussenpoos waarop je jouw pup uitlaat. Verwacht nog niet dat de pup zelf gaat aangeven wanneer hij uit moet. Dat kan je pas na een maand of 4 a 5 verwachten. Tot die tijd heeft zindelijkheid alles te maken met jouw discipline hem op tijd uit te laten. Bovendien zal je op een gegeven moment aan onrustig gedrag of snuffelen en ronddraaien merken dat hij uit moet.

Verkeerd aangeleerd?
Het lijkt gemakkelijk wanneer een hond krant-zindelijk is, vooral wanneer het een klein hondje is en de bazen bijvoorbeeld in een flat wonen of slecht ter been zijn. Er kleven echter wel wat bezwaren aan deze vorm van zindelijkheid.

Het kost evenveel tijd om de hond krant-zindelijk te maken als buiten-zindelijk. Het zal nog een hele klus zijn om de hond hierna alsnog buiten-zindelijk te maken. Gewoontegedrag is immers moeilijk te doorbreken. Het advies is dan ook direct te investeren in het buiten-zindelijk maken van je hond. Dit bespaart je op termijn een hoop tijd.

De hond doet zijn behoefte niet buiten, maar altijd binnen op een vaste plek. Dit is eigenlijk ook een vorm van krant-zindelijkheid. De hond heeft zijn vaste plekje, maar deze plaats is voor de bazen onwenselijk. Probeer een manier te vinden om de gewoonte van de hond te doorbreken. Je kan bijvoorbeeld de vaste plek ontoegankelijk maken (meubels verschuiven of deuren sluiten). Het werken met een bench is in dit geval aan te raden. Wanneer de hond zijn behoefte nog niet heeft gedaan, gaat hij in de bench. Zodra hij de behoefte buiten heeft gedaan, kan hij voor een bepaalde periode los in huis.

Kortom, de zindelijkheidstraining vergt vooral veel discipline en geduld van de baas. Wanneer je ervan uitgaat dat de pup de eerste tijd nog niet weet wat er van hem verwacht wordt, is geduld misschien beter op te brengen.

Aanmelden Hondentrainingen