Direct contact 06 - 49 93 99 73

Socialiseringsperiode (8-12 weken)

Na de inprentingsperiode volgt de socialisatiefase. Deze fase is heel erg belangrijk en moet volledig benut worden zodat de pup kan uitgroeien tot een stabiele en sociale hond.
Sommige fokkers raden de baasjes aan niet eerder op puppy training te gaan, dan wanneer de pup volledig is ingeënt. Sommige fokkers raden zelfs aan de pup binnenshuis te houden totdat deze de laatste inenting heeft gehad. Met 12 weken krijgen de meeste pups de grote cocktail en daarmee zijn ze dan volledig beschermd tegen de meest voorkomende hondenziekten. Wanneer je dit advies van je fokker opvolgt en je pup tot 12 weken binnenhoudt en geen kennis laat maken met andere honden, is de kans op een toekomstige probleemhond vrijwel 100%. De kans dat je pup tijdens de puppy training of in ontmoeting met andere honden op straat een dodelijk ziekte oploopt, is echter vele malen kleiner.

 

Wanneer je ervoor kiest een sociale en stabiele hond te krijgen, volgen hier een aantal tips om de socialisatiefase van jouw pup optimaal te benutten. Besef dat deze fase nooit meer in te halen valt en je echt tussen de 8 en 12 weken ‘aan de slag’ moet met de socialisatie van je puppy. Overlaadt je pup in deze periode met indrukken, maar geef hem wel de tijd om de prikkels te verwerken.
In de socialisatiefase maakt de pup kennis met de buitenwereld, de wereld waarin hij gaat leven. Naast een uitgebreide kennismaking met mensen, kinderen en andere honden, moet hij nu ook kennis maken met katten, verkeer, autorijden, winkelcentra, lift, schoolplein, fietsers, joggers, dieren, harde geluiden (vuurwerk, onweer), bruggen, skeelers, skaters en lopen op vreemde (glad, grind, zand) ondergrond.  Eigenlijk is het teveel om op te noemen, en ook hier geldt: variatie! Maak voor jezelf een checklist met zaken waarvan je vindt dat de pup moet leren kennen. Waar wil je dat hij later normaal op reageert, oefen dat dan in deze fase.

Uit onderzoek is gebleken dat pups in deze socialisatiefase enorm snel kunnen leren. Vandaar dat een puppy training in deze fase zeker aan te raden is. Bovendien zijn ervaringen uit deze periode voor een groot deel bepalend voor het latere gedrag van de hond. Benadrukt moet dan ook worden, dat de aangeboden prikkels en ervaringen zo positief mogelijk moeten zijn. Alles waar de pup in deze fase een positieve ervaring mee heeft, zal hij opslaan in zijn geheugen. Bied de pup dus heel veel ervaringen, maar zorg er zoveel mogelijk voor dat deze positief verlopen. Anticipeer op een positieve uitkomst en vraag vreemden bijvoorbeeld om de hond rustig te aaien en hem een beloningsbrokje te geven.

Maar, voorkom teveel stress! Begin bijvoorbeeld eerst op afstand van een drukke verkeersweg. Reageert je pup niet op het lawaai, ga dan dichterbij. Is hij onder de indruk, blijf even rustig staan totdat hij meer gewend is. Rond het geheel altijd positief af; morgen is er weer een dag!

Aanmelden Hondentrainingen