Direct contact 06 - 49 93 99 73

Puberteit (4-9 maanden)

In deze periode wordt je als eigenaar echt op de proef gesteld. Het lijkt wel alsof de pup opstandig wordt en plotseling alles vergeten is wat jij hem hebt geleerd. Hij lijkt doof te zijn voor jouw commando’s en wanneer hij eerder nog vlot aan kwam rennen als hij geroepen werd, neemt hij nu de benen en maakt er een spelletje van. Laat je in ieder geval niet verleiden om achter je hond aan te rennen en hem proberen te vangen. Ten eerste gaat je dat nooit lukken, jij hebt 2 benen en hij 4 poten en hij is daarmee dus altijd sneller en wendbaarder. En ten tweede maak je van het ‘hierkomen’ een aantrekkelijk spelletje voor hem. Bewaar je geduld, blijf rustig en roep hem op het juiste moment. Beloon hem vervolgens altijd als hij wel komt, want bij de baas komen moet immers leuk blijven. Ook andere commando’s die de hond eerder vlot uitvoerde lijkt hij nu helemaal vergeten te zijn. Zit? Nooit van gehoord…

Het enige wat je in deze fase van de hond kan doen is VOLHOUDEN! Blijf consequent, kalm en gedisciplineerd, want dat zijn de kenmerken van een echte Baas en roedelleider. Niet de hond, maar jij neemt in alles het initiatief, en je gaat niet in op bedelen of vragen om aandacht, spel, eten of uitlaten. Jij bepaalt wat en wanneer iets gebeurt niet de puberende hond.

In de puberteit vindt ook de lichamelijke verandering plaats die samenhangt met aanvang van de (seksuele) volwassenheid. De grote toename van geslachtshormonen in deze periode leidt tot gedragsveranderingen. Zo kunnen reutjes in deze periode beginnen met het uitdagen van andere reutjes en zullen teefjes in deze periode feller kunnen reageren op prikkels van buiten af. Wanneer jouw reu in deze periode stoer gedrag vertoont richting andere honden of mogelijk zelfs zijn eerste vechtpartij inzet, is het moment van castreren aangebroken. Wanneer je de dominante of uitdagende reu in deze periode castreert, zullen zijn geslachtshormonen afnemen en de kans op vechten of uitdagen van andere honden sterk afnemen. Zeker bij een ‘pittige’ hond is castratie in deze periode aan te raden.

De training van jouw hond lijkt in deze fase soms stil te staan. Het lijkt erop alsof jouw hond al het geleerde, niet meer weet of kan. Het is echter belangrijk om in de puberteit al het geleerde te blijven herhalen en bevestigen, om echt definitief vorm te krijgen en in te slijten als ‘gewoonte’ gedrag. Voorkom in deze periode al te lange trainingssessies. Een korte en herhalende trainingssessie met motiverende beloningen zorgen ervoor dat het geleerde actief aanwezig blijft en de samenwerking en relatie met jou extra diepgang krijgt.

De puberteit begint niet bij elke hond op dezelfde leeftijd. Teefjes bereiken deze fase vaak wat eerder dan reuen, en kleine rassen weer eerder dan grote rassen.

Hoe lang de puberteit duurt varieert ook per hond. De ene hond lijkt na een aantal weken weer ineens de oude te zijn, de ander blijft enige maanden oost Indisch doof voor jouw commando’s.

Gemiddeld zou je kunnen zeggen dat het hoogtepunt van de puberteit zo rond de 7 maanden ligt.  

Wanneer de hond door de puberteit heen is, lijkt hij ineens weer op de gehoorzame hond die hij daarvoor was. Hij is weer terug en is het dus niet verleerd! Wanneer je er echter tijdens de puberteit de brui aan geeft en de hoop op een gehoorzame hond opgeeft, dan zal dit door het ontbreken van herhaling van de oefeningen ook vaak het geval zijn. Houdt dus altijd vol en blijf consequent tijdens de puberteit van jouw hond!!

Aanmelden Hondentrainingen