Direct contact 06 - 49 93 99 73

Castratie en Sterilisatie hond

Bij BaasZijn.nl zijn wij voorstander van castratie en sterilisatie van de hond. De ervaring leert dat de reu rustiger wordt wanneer hij op jongere leeftijd wordt gecastreerd. En de teef die 3 maanden na haar eerste loopsheid wordt gesteriliseerd loopt minder gezondheidsrisico’s op latere leeftijd. Lees verder voor meer informatie over dit onderwerp.

Castratie reu
Een reu kan vanaf ongeveer 6 maanden gecastreerd worden.castratie hond
Welke redenen kan je hebben om tot castratie van jouw reu over te gaan. De voordelen op een rijtje:

  • In sommige gevallen kan castratie van een reu het karakter positief beïnvloeden. Niet-gecastreerde reutje zijn eerder geneigd om te vechten met andere honden. Na castratie wordt de hond minder agressief. Hierbij is het wel van belang dat de reu op relatief jonge leeftijd (6-12 mnd) wordt gecastreerd zodat het vechtgedrag nog geen gewoontegedrag is geworden. Castratie van de reu op latere leeftijd kan nog steeds positieve invloed hebben op het karakter van de hond.
  • De gecastreerde reu heeft minder de neiging om weg te lopen en hoeft niet meer zo nodig zijn territorium af te bakenen (bij elke boom een plasje doen).
  • Een niet-gecastreerde reu kan onhoudbaar zijn als er loopse teven in de buurt zijn. Hij kan als het ware het huis afbreken om bij de teef te komen. Ook kunnen ze daadwerkelijk ziek worden als er loopse teven in de buurt zijn (braken, diarree).
  • Een reu kan zichzelf aangeleerd hebben om op voorwerpen of mensen te rijen. Dit wordt ook wel hyper-sexueel gedrag genoemd. Castratie kan dit gedrag verminderen. Werken aan gedragsverandering is hierbij ook noodzakelijk.
  • (Voorkomen van) prostaatproblemen en teelbalkanker.
  • Een voorhuidontsteking die steeds weer terugkomt. Castratie is hiervoor zelfs de enige oplossing die afdoende is.

Mogelijke nadelen
Een castratie is wat betreft het afremmen van de dominantie niet 100 % effectief. Het kan ook gedeeltelijk aangeleerd gedrag zijn. Er is wel een grote kans dat de reu door de castratie rustiger wordt. Mensen zijn wel eens bang dat de hond te rustig wordt. Dit is niet het geval als je na de castratie net zo actief met de hond bezig blijft als daarvoor.

Een hond zet na de castratie, door verandering van zijn stofwisseling, het voer makkelijker om in vet. Houd dus wel rekening met het soort en de hoeveelheid eten dat je na de castratie aan je hond geeft. Geef lightvoer of minder eten dan voor de castratie om te voorkomen dat de hond dikker gaat worden.

Chemische castratie
Als je twijfelt of je de reu wilt laten castreren, of er is een groot narcose risico bijvoorbeeld door een hartaandoening waardoor operatie niet wenselijk is, bestaat de mogelijkheid een reu chemisch te castreren.
Dit gaat door middel van een implantaat onder de huid, die langzaam een stof afgeeft wat testosteron (geslachtshormoon) remt. Het effect is hetzelfde als een castratie na operatie, met het voordeel dat dit niet definitief is. Als het implantaat is opgelost is de werking opgeheven. Het implantaat wordt via een injectie onder de huid aangebracht, net als een chip. De hond kan na 3 weken eerst een korte periode een verergering van het reuen gedrag laten zien, na 6 weken werkt het implantaat optimaal. De hond is dan niet meer vruchtbaar. De testikels worden zichtbaar kleiner. Als het implantaat begint uit te werken worden ze langzaam weer groter en komt het reuen gedrag weer terug.

Sterilisatie teef
De teef wordt voor het eerst loops op een leeftijd van 6-12 maanden. Het advies is om de teef te laten steriliseren 3 maanden na de eerste loopsheid. Hoe meer loopsheden je afwacht, hoe groter de kans op hieronder beschreven aandoeningen. Bij sterilisatie van de teef worden via een incisie in de buik de eierstokjes verwijderd. Als er geen medische reden is, wordt de baarmoeder niet verwijderd. Volgens de nieuwste technieken wordt deze ingreep laparoscopisch* uitgevoerd. Dit is een operatietechniek waarbij door zeer kleine toegangspoorten van slechts 5 mm in de buik geopereerd wordt. Het is te vergelijken met een kijkoperatie. Door deze nieuwe techniek is er sprake van een korte operatietijd (nog geen 10 minuten) en een sneller herstel van de hond.

De belangrijkste redenen om een sterilisatie aan te raden:

  • Het voorkomen van melkkliertumoren op latere leeftijd: Onder invloed van vrouwelijke hormonen wordt het ontstaan van (meestal kwaadaardige) melkliertumoren gestimuleerd. Hoe jonger de teef gesteriliseerd wordt, hoe minder de hormonen kunnen inwerken op het melkklierweefsel en hoe kleiner de kans is op melkliertumoren op latere leeftijd. Wacht dus niet een paar loopsheden af!
  • Het voorkomen van baarmoederontsteking op latere leeftijd: Wanneer een teef niet gesteriliseerd wordt staat zij haar hele leven onder invloed van vrouwelijke hormonen. Dit leidt erg vaak tot een baarmoederontsteking op latere leeftijd. De baarmoeder zal dan alsnog met de eierstokken verwijderd moeten worden. Doordat de teef er vaak zeer ziek van is, is ze dan in een slechte conditie om de operatie te ondergaan.
  • geen loopsheid meer
  • geen ongewenste dekking
  • geen ongewenste dracht
  • geen schijnzwangerschap met (veel) melkgift en onrust
Een mogelijk nadeel van steriliseren is dat de hond haar voer makkelijker om zet in vet, door de veranderde stofwisseling, en daardoor dus kan aankomen in gewicht. Dit kan voorkomen worden door de hond preventief een light-dieet of wat minder eten te geven.
Een ander mogelijk nadeel is incontinentie na sterilisatie. Dit kan heel af en toe voorkomen bij grotere honden (> 20 kg). Het advies is dan ook om grotere honden 1 keer loops te laten worden. Door de werking van de vrouwelijke hormonen op de blaashalsspier is er een kleinere kans op incontinentie. Bij kleinere honden zie je zelden of nooit incontinentie na sterilisatie.

Sommige teven met een dikke, krullerige vacht, ondergaan een vachtverandering na de operatie, waarbij hun vacht nog dikker en krulleriger wordt. Voor sommige baasjes een voordeel, voor anderen misschien ongewenst.

Conclusie:
Castratie en sterilisatie zijn aan te raden wanneer je niet gaat fokken met de hond. De reu wordt rustiger en de teef loopt een stuk minder gezondheidsrisico’s. Nadelen zijn er ook, maar die wegen niet op tegen de voordelen. Het advies is daarom ook; laat de reu vanaf 6 maanden castreren en de teef 3 maanden na haar eerste loopsheid.

*Laparoscopisch operatietechniek: wil je jouw hond laparoscopisch laten behandelen, dan kun je terecht bij de gespecialiseerde Dierenkliniek ’t Westland. Daar hebben dierenartsen Michiel Hoynck van Papendrecht en Bert van Dijk inmiddels 19 jaar ervaring met deze techniek en zij hebben al meer dan 12.000 honden en katten laparoscopisch gesteriliseerd.

Kijk voor meer informatie over laparoscopische sterilisatie op http://www.dierenkliniekwestland.nl

Aanmelden Hondentrainingen