Direct contact 06 - 49 93 99 73

Baknijd

Lange tijd werd gezegd dat honden hun voer of bot altijd zonder protest aan de baas moesten afgeven. Tegenwoordig denken we daar heel anders over. Uit onderzoek onder wolven blijkt dat de hoger geplaatste dieren niets afpakken van ondergeschikte dieren. Wat een wolf te pakken heeft, is en blijft van hem. Er is ook helemaal geen reden waarom wolven de maaltijd van hun roedelleden zouden afpakken.

Veel huishonden hebben er geen enkel probleem mee als iemand in de buurt van hun voederbak komt en deze afpakt. Daarentegen maken baknijdsommige hond er wel een probleem van als de baas of een andere hond dat probeert. Sommige honden zullen grommen, uitvallen en zelfs bijten. Zo’n situatie is absoluut gevaarlijk.

Baknijd ontstaat meestal als de pup zo’n drie maanden oud is. Hoewel het geen onnatuurlijk gedrag is, is het wel raadzaam hier verstandig mee om te gaan. Het is mogelijk de baknijd weg te trainen om zo ongelukken in de toekomst te voorkomen.

Baknijd op vroege leeftijd kan een voorbode zijn van dominante agressie. Om die reden is het raadzaam om direct in te grijpen zodra uw hond de eerste tekenen van baknijd laat zien (signalen van de hond: verstarren, grommen, strak aankijken).

Honden moeten ervaren dat jouw aanwezigheid bij de voederbak alleen maar goeds betekent. Door iedere keer een klein beetje voer in zijn bak te doen en telkens (eventueel met pollepel voor veiligheid) bij te vullen met weer een klein beetje gaat de hond jouw aanwezigheid associëren met meer lekkers. Zijn aandacht zal hierdoor niet gericht zijn op onraad; mijn baasje pakt mijn eten af. Zijn aandacht zal hierdoor juist gericht worden op iets positiefs; de aanwezigheid van de baas bij mijn voederbak levert meer lekkers op.

Het lichaam van de hond reageert anders waardoor de oorspronkelijke staat van opwinding en alertheid afneemt en uiteindelijk wegblijft. De oefening moet af en toe herhaald blijven om een eventuele terugval te voorkomen.

Wanneer je hond te gulzig is met het opeten van zijn voer en haast niet lijkt te kauwen is een bak met opstaande puntjes een uitkomst. Hierdoor wordt de hond gedwongen rustig te eten en wordt hem beheersing bijgebracht.

De hulp van een gedragsdeskundige van BaasZijn.nl kan je helpen om de juiste therapie in te zetten, want baknijd kan (zeker met kinderen) zeer gevaarlijke situaties opleveren.

Aanmelden Hondentrainingen